BEOGRAD – U prvom nacionalnom istraživanju brenda Gillette na temu „Šta iritira muškarce u Srbiji“ gotovo svaki četvrti muškarac izjavio je da ga iritira gužva u saobraćaju. Isti broj muškaraca istakao je nekulturu ljudi, dok je 18 odsto ispitanih muškaraca reklo da ih iritiraju negativni ljudi. Nešto više od 16 odsto ispitanika iritirano je nedostatkom parking mesta, a sličan procenat se žali na čekanje u redovima. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 900 ispitanika muškog pola starosne dobi od 18 do 55 godina, sa teritorije čitave Srbije. 

Ispitanici starosti do 45 godina u podjednakom procentu (31.7 odsto) istakli su i da ih iritira proces brijanja, kao i neprijatan osećaj na koži nakon brijanja. Što se tiče samog procesa ispitanici su najviše iskazali nezadovoljstvo proisteklo zbog korišćenja tupog, nekvalitetnog žileta (19.6 odsto), dok su neki jednostavno iziritirani čitavim procesom brijanja (18.3 odsto). Pored toga, našli su se i odgovori poput nezadovoljstva izazvanim dužinom samog procesa, moguće povrede, peckanja kože, loše pena za brijanje itd. Uprkos iritacijama koje se povezuju sa brijanjem, čak 65 odsto ispitanih muškaraca ne smatra da ima osetljivu kožu. 

Osećaj na koži nakon brijanja, najmanje prija muškarcima starosti između 30 i 44 godine, a geografski gledano na isti osećaj iritacije nakon brijanja najviše su se žalili muškarci sa teritorije Vojvodine. Najosetljiviju grupu muškaraca čine poljoprivrednici, dok su zaposleni u državnom i mešovitom sektoru (manje od 20 odsto) pripadnici grupe kojoj ovaj osećaj najmanje smeta. 

Vojvođani (više od 41 odsto) najviše se žale na proces brijanja, dok je taj procenat najmanji u Istočnoj i Južnoj Srbiji (oko 19 odsto). Zanimljivo je da najviše negoduju zaposleni u državnom ili mešovitom sektoru (njih više od 40 odsto), dok se najmanje žale poljoprivrednici, penzioneri i neformalno zaposleni (manje od 20 odsto). 

Kada je reč o muškarcima koji se ne briju, njih je u svim starosnim kategorijama manje od 15 odsto.  Najmanje ih je u državnom i mešovitom sektoru, tek 6,7 odsto, dok je najveći broj muškaraca koji se ne briju među studentima (oko 22 odsto). Geografski gledano, najrevnosniji u pogledu brijanja su muškarci iz Istočne i Južne Srbije, gde se ne brije samo 5 odsto muškaraca, dok je najveći broj onih koji se ne briju u Beogradu, i to čak 26. 4 odsto.

Istraživanje je sprovedeno za potrebe brenda Gillette, povodom lansiranja novog proizvoda Gillette Skinguard koji je dermatološki ispitan i dizajniran specijalno za pripadnike muške populacije koji imaju osetljivu kožu lica.