NOVI SAD – Od srede 3. jula, pa sve do 20. jula kulturna stanica Svilara biće dom izložbe jednog od najznačajnijih predstavnika impresionizma, Anri de Tuluz-Lotreka. Izložba se otvara simbolično, u 20:21 čas, uz organizovano stručno vođenje kustosa iz Galerije Matice srpske, a ulaz je besplatan. Izložba više od 20 plakata svetski poznatog slikara, grafičara i ilustratora zatvoriće četvrtu programsku platformu “Tvrđava mira” koju je pokrenuo “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

U naredne tri nedelje, Svilara će odisati duhom Francuske sa kraja 19. veka, odnosno periodom u kom je živeo i stvarao Lotrek, jer će biti organizovani i drugi kulturni sadržaji, tematski u skladu sa izložbom. Do Francuske odvešće nas sedma umetnost, kroz projekciju brojnih filmova, među kojima je i dokumentarni film o Tuluz-Lotreku. Muzički, Francusku iz Lotrekovog doba, dočaraće novosadski džez trio “Manush” čiji je nastup zakazan za 9. jul u 20.30 časova.

Lotrek je stekao slavu kao jedan od prvih umetnika koji se bavio plakatom, kao jednim vidom reklame, a najpoznatiji među njima je plakat za Mulen Ruž. Stoga će u kulturnoj stanici Svilara biti održano i predavanje profesora sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, na temu plakata, kao sredstva izražavanja i promocije kulturnih programa.

RTV