NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je danas Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine i sa njegovim predstavnicima razgovarao o poboljšanju položaja slovačke nacionalne zajednice. Vučević je rekao da grad ima dobru saradnju sa slovačkom zajednicom i da je takav ambijent stvaran vekovima, te da zajednički može mnogo toga da se uradi kako bi se sačuvala i unapredila slovačka kultura, a komšijama omogućilo da neguju svoj jezik i pismo, običaje i tradiciju.

Zato je pre dve godine i u predškolskoj ustanovi ”Radosno detinjstvo” formirana grupa za decu kojoj je slovački maternji jezik, saopštila je gradska uprava.

“Održavamo dobre odnose i sa Evangelističkom crkvom, trudimo se da podržimo ono što je u agendi najvažnijih aktivnosti Nacionalnog saveta Slovaka, jer multikulturalnost prožima svaku poru života u Novom Sadu”, naveo je on.

Istakao je da se za Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine godišnje izdvaja dva miliona dinara, još pola miliona dinara godišnje za rad njihovih kulturno-umetničkih društava, te da se ulagalo i u Kulturni centar u Kisaču.

Tanjug, RTV