BEOGRAD –Predsednici Aleksandar Vučić i Emanuel Makron usvojili su prilikom Makronove posete Srbiji Zajedničku izjavu u kojoj su potvrdili posvećenost demokratskim vrednostima, miru i stabilnosti, naglasili da pristupanje Srbije prethodno duboko reformisanoj EU predstavlja zajednički strateški cilj i izrazili želju da se brzo steknu uslovi za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kako bi se postiglo međusobno prihvatljivo rešenje posredstvom EU.

Dvojica državnika su se saglasili da nastave da u potpunosti sprovode Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji, koji su dve vlade potpisale 2011. godine, te da nastave politički dijalog na visokom nivou, ojačaju saradnju u oblasti bezbednosti i odbrane, promovišu kulturnu razmenu i Frankofoniju, zajednički rade na integraciji Srbije u EU i da razviju ekonomsku razmenu, naročitu u oblasti inovacija.

1. Na poziv predsednika Republike Srbije g. Aleksandra Vučića, predsednik Republike Francuske Emanuel Makron boravio je u zvaničnoj poseti Srbiji 15. i 16. jula 2019. godine.

2. Tom prilikom su dvojica državnika potvrdili zajedničku posvećenost demokratskim vrednostima i ljudskim pravima, vladavini prava i multilateralizmu, te su iskazali zajedničku volju da doprinesu miru, prosperitetu i stabilnosti u Evropi i svetu.

3. Dvojica državnika su naglasili da pristupanje Srbije prethodno duboko reformisanoj Evropskoj Uniji (EU) predstavlja zajednički strateški cilj. Pored neophodnih ekonomskih reformi, u kojima Srbija pokazuje značajan napredak, dvojica državnika naglasili su potrebu za većim naporima u oblastima vladavine prava, osnovnih prava, jačanja demokratskih institucija i reforme javne uprave. Oni su se saglasili da bi bilateralne nesuglasice trebalo da budu rešene i putem bilateralnih pregovora, u skladu sa međunarodnim pravom i u dobroj veri. Oni su izrazili želju da se brzo steknu uslovi za obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine, kako bi se postiglo međusobno prihvatljivo rešenje posredstvom EU.

Tanjug