NOVI SAD – Filharmonija u filmu od 3. do 5. septembra u Novom Sadu: kultni nemi filmovi Čarlija Čaplina uz uživo izvođenje muzike velikog orkestra Zagrebačke filharmonije, pod vođstvom maestra Krešimira Batinića.

Ovaj jedinstveni projekat koji povezuje muzičku i filmsku umetnost, sufinansiran je iz INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2014 – 2020, a odvijće se u četiri grada: Novom Sadu i Iloku – tokom 2019, kao i u Subotici i Vukovaru – tokom 2020. godine. 

FILMHarmonia počinje upravo u našem gradu. Tokom 3 večeri u periodu od 3. do 5. septembra 2019. u Novom Sadu će se javno prikazivati Čaplinovi filmovi „Mališan” (The Kid, 1921) u trajanju od 52 minuta, a potom „Pasji život“ (A Dog’s Life, 1918) od 33 minuta.

Za ove događaje planirane su tri različite lokacije „na otvorenom“, koje ćemo vam uskoro otkriti!

Ulaz će biti slobodan za sve projekcije/koncerte.

Glavni nosilac projekta FILMHarmonia je Zagrebačka filharmonija koja je za svog partnera u Srbiji izabrala Muzičku omladinu Novog Sada. Oba partnera su istaknuti promoteri muzičke umetnosti i igraju značajne uloge u kulturnom životu sredina u kojim deluju. Zagrebačka filharmonija je orkestar sa 147 godina dugom tradicijom uglednih nastupa u Hrvatskoj i kulturni ambasador zemlje u svetu, dok su u bogatu biografiju MONS-a upisane uspešne organizacije brojnih koncerata i manifestacija. Otvorenost oba partnera za nove i atraktivne programe, koji povezuju različite umetnosti, a kakav je upravo program Filharmonija u filmu, bila je takođe značajan faktor za njihovo udruživanje.

Zašto baš muzika iz Čaplinovih kinematografskih ostvarenja koju će tokom projekcija filmova izvoditi uživo Zagrebačka filharmonija?

Zato što se u 2019. godini slavi 130 godina od rođenja jednog od najpoznatijih i najprepoznatljivijih lica crno-belog filma. Čaplin je sinonim za zlatno doba nemog filma i jedan od najvećih filmaša svih vremena. Osvojio je mnoga priznanja i nagrade, između ostalog i Oskara za životno delo, ali i najduži aplauz publike u istoriji, koji je trajao čak 12 minuta.

Osim toga, teme u njegovim filmovima itekako su aktualne i danas, i iako su puni gegova, njegovi filmovi nose jake poruke, snažnije od onoga što se vidi na prvi pogled. 

Iskoristite priliku da prisustvujete ovim velikim i dragocenim umetničkim događajima filharmonijskog orkestra koji se, zbog logističkih (a često i finansijskih) ograničenja, kod nas retko dešavaju. 

*Uskoro detalji o lokacijama i satnicama na našem sajtu i FB stranicama.