Žene prosto obožavaju cveće. Bio rođendan, 8. mart, Dan zaljubljenih, sasvim je sigurno da će dobar odabir kvalitetnog i mirisnog cveća izmamiti osmeh na njenom licu. Pa čak i kada dasa nešto skrivi, red je da damu obraduje kitom cveća. Ali, jedna predivna i nadarena Ruskinja, nastanjena u Novom Sadu, vešto pravi potpuno drugačije bukete – one koji se takođe poklanjaju u svim prilikama, pa i bez čekanja važnog datuma, koji će definitivno izazvati iznenađenje i koje na kraju u slast možete zajedno pogrickati.

Njena prva kreacija nastaje kombinacijom dve vrste luka. Vremenom je dar za ukrašavanje lepa Ija Makejeva pretočila u biznis, pa sada ne može da se odbrani na društvenim mrežama od narudžbine jestivih buketa.

Kakvi su to buketi?

-Sadrže voće i povrće: banane, cvekle, šargarepu, krastavac…od volje vam! S obzirom na vašu vojvođansku kuhinju, sada mi naručuju kobasice i sir pa sam prinuđena da proširim asortiman.

Za vrlo kratko vreme postali ste prava senzacija!

-Da! To je neverovatno! U mojoj Rusiji ovo je sasvim obično zanimanje, dok ovde ljudi gledaju kao nešto nesvakidašnje, novo, autentično. Jestivi buketi su im nepoznanica. Dobro je što sada imam dosta mušterija kojima mogu predstaviti svoj rad koji obavljam punim srcem.

Kako ste se obreli u Srpskoj Atini?

-Muž i ja volimo da putujemo i upoznajemo različite kulture. Iako smo imali lep život u Rusiji, nismo mogli da smirimo avanturistički duh. Nakon života na Tajlandu, odlučili smo da naš dom bude Novi Sad. Sa naša tri sina, osećamo se kao kod kuće.

Floristika Vas je oduvek zanimala?

-Da, žao mi je što ne mogu tvrditi da sam idejni tvorac i kreator ove ideje, ali svakako volim što je mogu promovisati, naročito ovde gde nije baš popularna.

Ko vam pomaže u ukrašavanju?

-Radila sam uglavnom sama na svojoj terasi od koje sam napravila „voćni office“, ali mi rado uskoči u pomoć komšinica. Oko četrdesetak minuta nam je potrebno za kreiranje jednog buketa. Sada imam svoju radionicu konačno i pozivam sve koji su zainteresovani za ovakav vid umetnosti da dođu i nauče kako da od hobija naprave biznis.

Šta vam najčešće traže?

-Muškarci vole „Vojvođanski buket“ dok žene više teže ka egzotičnim voćem, a ja tu ubacim ukrasne korpice, lepo aranžiram, kombinujem sa vinom, slatkišima, cvećem, tako da ispadne primamljiv pa zaseni i one skeptične!

Kako nastaju jestivi buketi?

-Najkomplikovanije je sav materijal pravilno povezati u jednu celinu, da to bude čvrsto i kompaktno. Dan mi počinje odlaskom na pijacu, u potrazi za svežim namirnicama. Svakoj voćki se posebno posvetim, gledam, biram, pa malko budem dosadna prodavcima. Bitno mi je da znam koja je namena onoga što stvaram i od koga je. Kad pustim muziku i uhvatim momenat inspiracije, sve dalje ide lako!

 

autor: Nikea Vučetić