BEČ -IMMOFINANZ širi STOP SHOP portfolio na 90 lokacija

  • Akvizicija šest maloprodajnih parkova u Sloveniji i Poljskoj 
  • Završetak dva razvojna projekta u avgustu 2019. i na proleće 2020. godine, pored priprema za novu lokaciju u Poljskoj 
  • Portfolio IMMOFINANZ-a obuhvatiće 90 ritejl parkova, čime će biti ispunjen cilj kompanije za 2019. godinu 
  • Daljim akvizicijama i razvojnim projektima, poboljšaće se pozicija IMMOFINANZ-a kao vodećeg operatera maloprodajnih parkova u Evropi

IMMOFINANZ nastavlja stalni razvoj uspešnog brenda STOP SHOP, što podrazumeva širenje portfolija kompanije na 90 lokacija. Najnovije akvizicije IMMOFINANZ-a uključuju šest maloprodajnih parkova u Sloveniji i Poljskoj, sa približno 54.000 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje. Godišnji prihod kompanije od zakupa iznosi približno oko 6.6 miliona evra, što predstavlja bruto povrat od 8,6 odsto. 

Pre nekoliko dana IMMOFINANZ je priveo kraju tri projekta ukupne površine od 21.000 m2. U pitanju su dva ritejl parka u Sjedlicama (Siedlice) u Poljskoj, kao i nedavno otvoreni STO SHOP ritejl park u Sremskoj Mitrovici. Takođe, nedavno su započele i pripreme za izgradnju STOP SHOP ritejl parka u poljskom gradu Zjelona Gora (Zielona Gora). 

Sve ove aktivnosti proširiće portfolio IMMOFINANZ-a na 90 lokacija u devet zemalja, sa  prostorom od preko 650.000 m2 za iznajmljivanje i uknjiženom vrednošću od oko 900 miliona evra. Takođe, trenutno su u toku dodatne  akvizicije i razvojni projekti.

„Ovaj rast ne samo da jača našu poziciju vodećeg evropskog operatera maloprodajnih parkova, već poboljšava i naš održivi protok novca. Proširuje našu bazu zakupaca i ponudu za iznajmljivanje internacionalnim maloprodajnim brendovima. Ovo predstavlja jasnu konkurentsku prednost, a potencijalni povrat na ovim tržištima govori sam za sebe“, istakao je Oliver Šumi (Oliver Schumy), izvršni direktor IMMOFINANZ-a. „Ovim aktivnostima ispunili smo naš cilj da značajno povećamo portfolio STOP SHOP-a na 90 lokacija u 2019. godini. Naš cilj za naredne dve godine takođe ostaje isti – želimo da povećamo broj STOP SHOP ritejl parkova na preko 100 – kroz akvizicije, kao i kroz naše sopstvene razvojne projekte”, dodao je on.

IMMOFINANZ je takođe završio akvizicije pet ritejl parkova u Sloveniji (Jesenice, Škofja Loka, Murska Sobota, Slovenj Gradec i Slovenska Bistrica) ukupne površine oko 46.000 kvadrata, čime portfolio kompanije u toj zemlji sada obuhvata 14 ritejl parkova i oko 98.400 kvadrata za iznajmljivanje. Ritejl parkovi kupljeni su od kompanije Centrice Real Estate Ljubljana s.o.o.

Ritejl park kupljen u Poljskoj ima 7.900 m2 i nalazi se u gradu Lovič. Prodavac je Polish Developer Pro Group. Ova akvizicija i dva projekta koja su trenutno u razvojnoj fazi proširiće brend STOP SHOP u Poljskoj na deset lokacija sa oko 69.000 kvadratnih metara zakupljenog prostora. 

Pored toga, maloprodajni park sa 6.700 m2 u hrvatskom gradu Valpovo, koji je kupljen 2018. godine, prebačen je u stalni investicioni portfolio tokom drugog kvartala 2019. godine. 

Svi kupljeni objekti imaće već ustaljene brendove koji se nalaze u STOP SHOP ritejl parkovima – Deichmann, Takko, KiK, dm, New Yorker, Spar i druge.

Razvojni projekti

Nedavno otvoreni  STOP SHOP u Sremskoj Mitrovici, ujedno i 10. ritejl park u Srbiji ima skoro 7.000 kvadrata i u potpunosti je izdat. Ponuda uključuje poznate brendove kao što su New Yorker, CCC, LC Waikiki i Deichmann. 

STOP SHOP u poljskom gradu Siedlce, koji se nalazi 80 kilometara istočno od Varšave, imaće oko 14.000 kvadrata za iznajmljivanje, a otvaranje je planirano na proleće 2020. 

STOP SHOP u poljskom gradu Zjelona Gora, koji se nalazi gotovo 460 kilometara zapadno od Varšave, planirano je da ima oko 6.700 m2. Radovi će početi odmah po dobijanju građevinske dozvole. 

Pored toga, nedavno je završeno proširenje STOP SHOP ritejl parka u češkom gradu Trebiču (Trebic) za oko 6.600 m2. Ovaj potpuno zakupljeni objekat sada ima skoro 22.000 kvadrata za iznajmljivanje i najveći je maloprodajni park IMMOFINANZ-a po veličini.

STOP SHOP je brend ritejl parkova kompanije IMMOFINANZ u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Radi se o privlačnim i praktičnim lokalnim snabdevačima koji pokrivaju područje od 30.000 do 150.000 stanovnika i nude širok spektar proizvoda uz povoljan odnos cene i usluge. Svojom dobrim saobraćajnim vezama kao i prostranim parkingom, STOP SHOP je usmeren na praktične, pametne kupce, koji cene lako dostupne lokacije. STOP SHOP ritejl parkovi uglavnom su u potpunosti izdati, a prema informacijama iz marta 2019. godine, zakupljeno je ukupno 98.7 odsto površina za izdavanje.

Uključujući poslednje akvizicije i razvojne projekte,IMMOFINANZ STOP SHOP portfolio trenutno obuhvata 90 ritejl u devet zemalja: Slovačka (16), Mađarska (14), Austrija (13), Češka (10), Slovenija (14), Srbija (10), Poljska (10), Hrvatska (2) i Rumunija (1).

IMMOFINANZ je komercijalna kompanija koja se bavi investiranjem i razvojem u oblasti nekretnina čije su aktivnosti fokusirane na maloprodajne i kancelarijske segmente sedam glavnih regionalnih tržišta Evrope: Austriji, Nemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Poljskoj. Osnovna delatnost obuhvata upravljanje i razvoj nekretnina, na čelu sa brendovima STOP SHOP (ritejl), VIVO! (ritejl) i myhive (kancelarijski prostor) koji potvrđuju kvalitet i dobru uslugu. Kompanija poseduje portfolio nekretnina u vrednosti od gotovo 4.4 milijarde evra, koji obuhvata više od 220  objekata. IMMOFINANZ se nalazi na berzama u Beču (vodeći ATX indeks) i Varšavi. Za više informacija posetite internet vebsajt:  http://www.immofinanz.com