NOVI SAD – Novosadski “Kaleidoskop kulture” održaće se od 24. avgusta do 30. septembra i po drugi put, kroz zajedničku kulturu stvaralaštva, na više od 80 lokacija pretvoriće Novi Sad u “grad scenu”.

Drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umetnike ali i same građane, “Kaleidoskop” kroz više umetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.

“Nama je najvažnije da što veći broj građana uključimo i da građani budu nosioci različitih projekata, da budu deo različitih dešavanja i da približimo kulturna dešavanja građanima. Ovo nije pitanje nekog elitističkog koncepta, ovo je osmišljeno u kontekstu da kultura pripada građanima, Novosađanima i da prikažemo da je kultura najbolji deo Novog Sada”, rekao je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, na konferenciji povodom najave drugog “Kaleidoskopa kulture”, održanoj u Gradskoj kući.

Ideju “Kaleidoskopa kulture” dodatno ističemo preplitanjem pet vrsta umetnosti: arhitekturom, književnošću, izvođačkom, primenjenom i vizuelnom umetnošću na pet kultnih lokacija u gradu, kaže direktor “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” Nemanja Milenković:

“Programom u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, kao jednim od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u pripremi Novog Sada za EPK otvorićemo ovogodišnji “Kaleidoskop kulture”. Priču o arhitekturi ćemo 24. avgusta u 21 čas započeti vizuelnom projekcijom “Novosadske kapije” koja je srušena pre gotovo 100 godina. Posle “Šetnje kroz nasleđe” sa stručnim vođenjem, izložbom i filmom o obnovi Podgrađa, na Beogradskoj ulici će se predstaviti pobednici Sterijinog pozorija za savremeni tekst, Šabačko pozorište sa predstavom “Bacači prstiju”. Ovom predstavom, koja se posle Njujorka, Pariza i Frankfurta, premijerno izvodi u Novom Sadu želimo dodatno da istaknemo dugoročnu viziju da se iz Podgrađa trajno izmesti saobraćaj i time sačuva barokni dragulj Novog Sada”, istakao je Milenković na konferenciji za medije.

RTV