MALI IĐOŠ – Međunarodni festival kratkog metra “From”, u Malom Iđošu, počinje večeras u Državi umetnosti “State of art” i trajaće do 1. septembra. Ovogodišnji festival, pored romske, i teme “Povratnika”, uvrstiće i filmove koji se bave svim društveno osetljivim grupama, što ga i čini posebnim u regionu.

Pored filmskih projekcija, FROM će u ovoj godini održati i filmske radionice o društveno angažovanim filmovima, na kojima će, pre svega, mladim autorima, dati mogućnost da nauče šta je angažovani film.

Važnost ove ideje prepoznali su i jedni od najvećih umetnika iz oblasti domaće kinematografije koji su festivalu pružili podršku od prvog dana, reditelji Slobodan Šijan, Janko Baljak, Goran Paskaljević, glumice Danica Maksimović i Ana Sofrenović, filmski i tv urednik Ivan Karl, filmski kritičar Ivan Velisavljević, i mnogi drugi.

Selektor festivala Filip Markovinović kaže da From i ove godine nastoji da zadrži fokus na temi ljudskih i manjinskih prava.

“Filmovi u ovogodišnjoj selekciji problematizuju, svaki na svoj način, položaj manjinskih i obespravljenih grupa – bave se problemima i položajem romske populacije kod nas i u Evropi, položajem migranata i migranstkom krizom, kao i trgovinom ljudima i položajem žena. Prilikom odabira filmova, pored njihovog kvaliteta i vezanosti sa tematskim fokusom festival nastojao sam da obuhvatim i različite autorske pristupe, od dokumentarističko aktivističkog do krajnje artističkog” kazao je Markovinović.

Predsednik ovogodišnjeg žirija je Ivan Velisavljević, a članovi su Marko Kostić i Dragomir Zupanc.

Tanjug