NOVI SAD – O Novosađanima koji osveženje traže na gradskoj plaži Štrand, najuređenijoj na Dunavu, svakodnevno brine 38 licenciranih spasilaca, obučenih za sve vrste spasavanja u vodi, kao i za pružanje prve pomoći.

U zavisnosti od posete, određuje i broj spasilaca koji tog dana dežuraju, i kako od početka sezone, odnosno 1. maja, do danas, dnevno u smeni je najmanje 18 ljudi. Iz drvenih osmatračnica, od otvaranja do zatvaranja kapija kupališta, budno prate šta se dešava na obali, reci i plaži.

Šef spasilaca na Štrandu, Miroslav Begović, ponosan je na to što se na ovoj plaži, kao malo kojoj, a posebno rečnoj, gde je ovaj posao mnogo teže raditi nego na mirnim vodama, može pohvaliti da se za 13 sezona koliko dugo je angažovan kao spasilac na novosadskoj plaži, nijedan slučaj davljenja nije završio fatalno.

“Naravno da ima kupača koji ne poštuju pravila i odlaze da plivaju van ograničenog prostora, odnosno bova”, kaže Begović. “U tome prednjače stariji kupači, koji za sebe tvrde da su dobri plivači i da dobro poznaju sve ćudi Dunava”.

Večernje novosti