SOMBOR – Fabrika akumulatora Black Horse nekada je bila najbolje somborsko preduzeće. Nekoliko godina posle privatizacije počeli su problemi i usledio je stečaj. Novi vlasnik fabrike sada je švajcarska kompanija Batagon, koja je na tržište ponovo vratila prepoznatljiv brend i zaposlila oko 200 radnika. Fabrika akumulatora Black Horse ponovo radi, radnici su u pogonima, a na proizvodnim trakama ponovo su akumulatori. Većina zaposlenih radnika bivši su radnici ove fabrike koji su se posle nekoliko godina vratili na posao.

“Meni je najbitnije vratiti se u svoju zemlju, Sombor, jer sam rođeni Somborac. Radni vek sam proveo u Fabrici akumulatora i čim sam dobio poziv da se vratim, jer se ponovo pokreće proizvodnja, saglasio sam se i krenuli smo”, kaže Bogdan Nikolić, direktor razvoja Fabrika akumulatora Black Horse Sombor.

“Iza mene su ljudi koji su radili u staroj fabrici. Oni su deo našeg tima. Savršeno razumeju posao koji su do sada radili. Direktori koji su otišli u inostranstvo, u strane kompanije sada se vraćaju. Trenutno imamo oko 200 radnika. Imali smo i velike muke i poteškoće posle kupovine fabrike. Uložili smo mnogo, remontovali smo mašine, sanirali ono što je uništeno. A pre mesec dana krenuli smo u jedan novi projektni zadatak”, kaže Darinka Đuran, direktorka Fabrike akumulatora Black Horse Sombor.

Fabrika akumulatora Black Horse posle nekoliko godina ponovo kreće u osvajanje tržišta, a cilj je dobiti poverenje starih kupaca.

“Zacrtani cilj do kraja godine je proizvodnja 7.000 akumulatora dnevno. U vreme najveće proizvodnje u ovoj fabrici to je bilo 10.000 akumulatora dnevno. Mi to još ne možemo stići, a realan plan je 7.000”, kaže direktorka Đuran.

RTV (Zlata Vasiljević)