NOVI SAD – Prvi program Radio Novog Sada prikazaće narednog meseca, kroz dramatizaciju romana “Upotreba čoveka” Aleksandra Tišme, sudbinu modernog čoveka i sliku modernog vremena, ratna i posleratna događanja, temu holokausta i motiv upotrebe čoveka. 

Kompozicioni okvir radio drame čini Verino izlaganje o slučajno nađenom dnevniku Ane Drentvenšek. Ispovest Vere Kroner dramatizovana je u tri dela, a sadrži njen povratak iz logora, sećanja na logor i život posle rata. Njeno pripovedanje u prvom licu uvodi slušaoce u prostor koji je ograđen bodljikavom žicom predočavajući ljudske sudbine, stradanje, strah od smrti, borbu za život. Dramatizacija Gordane Boškov pružiće uvid u sudbine tri centralna junaka i time ukazati slušaocima na koji način je čovek “upotrebljen”.

Poslednjeg četvrtka u mesecu biće emitovana radio drama “Usred pakla rodilo se dete” prema knjizi “Žene Solunci govore” Antonija Đurića, čija je premijera bila u aprilu ove godine. Autor je zabeležio ispovest Draginje Purić Tanasijević koju je dramatizovala Ljubinka Egerić u spomen na svoju vaspitačicu Olgu Gligorijević Tanasijević, koja je kao trogodišnje dete sa majkom Darinkom i tetkom Draginjom prošla Albansku golgotu u Prvom svetskom ratu.

Dečiji program Radio Novog Sada upotpuniće nedeljno prepodne najmlađim slušaocima, ali i najaviti početak nove školske godine, radio igrama “Školski petao” Žarka Ruvidića, “Budilnik” Borisava Atanaskovića, “Prođe leto” Danka Popovića, “U gostima kod Jove Zmaja” Rada Obrenovića i “Doživljaji Nasredina Hodže” Slobodana Bilkića. Nakon radio igara, u ustaljenom terminu od 10.05, biće emitovane epizode Dramskog intermeca iz pera savremenih srpskih pisaca za decu: Igora Kolarova i Branka Stevanovića.

RTV (Suzana Simić)