Ruska organizacija šalje humanitarnu pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji

MOSKVA – Ruska humanitarna misija isporučiće ove jeseni humanitarnu pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, prenose Izvestija.

Izvršni direktor te humanitarne organizacije za Balkan Branimir Nešić izjavio je da će za 300 porodica na Kosovu i Metohiji biti isporučeno blizu tone prehrambenih proizvoda i osnovnih potrepština.

Stručnjaci objašnjavaju da, nakon što je Priština uvela taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, mnogi Srbi u pokrajini ne mogu da kupe osnovne životne namirnice, a iako nema oružanog konflikta, socijalna i ekonomska situacija u srpskim enklavama je i dalje alarmantna, pišu Izvestija, prenosi Tas s.

“U trenutnoj situaciji Srbi ne mogu da računaju ni na koga jer su međuetničke relacije u pokrajini poremećene. Srbi ne mogu da sarađuju sa Prištinom jer praktično žive u izolaciji. Zato je humanitarna pomoć ključna”, kaže Pjotr Iskenderov, istraživač na Institutu za slavistiku na Ruskoj akademiji nauka.

Na Kosmetu trenutno živi blizu 120.000 Srba, koji su izloženi pritisku, a većina njih živi na severu te samoproglašene države, navode Izvestija.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *