BUDIMPEŠTA – Nemačka kancelarka Angela Merkel doputovaće sutra u Šopron, grad na krajnjem zapadu Mađarske, kako bi prisustvovala obeležavanju 30-godišnjice “Panevropskog piknika”, tokom kojeg je privremeno bila otvorena mađarsko-austrijska granica i više stotina Istočnih Nemaca otišlo na Zapad.

Uvaženu gošću iz Berlina će dočekati mađarski premijer Viktor Orban, a nakon prisustva misi u evangelističkoj crkvi i razgovora u četiri oka biće održana zajednička konferencija za novinare. Portparol nemačke kancelarke Štefen Zajber je izjavio da su razlike dve strane oko migrantske krize ostale, ali da je privredna saradnja i dalje veoma intenzivna. Očekuje se da će Angela Merkel i Orban razgovarati i o aktuelnim poličkim pitanjima, pre svega o budućem sastavu Evropske komisije.

Nemačka kancelarka je uoči puta u Šopron ponovila da će “Nemci uvek biti zahvalni Mađarskoj na doprinosu ujedinjenju dve Nemačke”.

Jedan od niza događaja na tom putu bio je i piknik održan 19. avgusta 1989. u blizini pomenutog “slobodarskog i grada vernosti”, nazvanog tako jer su njegovi stanovnici nakon Drugog svetskog rata referendumom odlučili da ostanu u Mađarskoj, a ne da se nađu unutar austrijskih granica.

RTV (Srđan Basić)