U toku identifikacija 400 tela Srba žrtava Pogroma 1995. godine

BEOGRAD – Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je danas je u toku identifikacija oko 400 lica, žrtava u akciji Hrvatske i da je gotovo izvesno da su to Srbi.

Kao komisija Republike Srbije, Odalović ističe da su prisustvovali ekshumaciji oko 1.200 lica i da je 800 tela identifikovano.

“Što se tiče grobnica koji smo mi do sada pronašli, na oko 1.200 ekshumacija smo prisustvovali kao komisija Republike Srbije. Mi smo do sada 800 tela identifikovali, još oko 400 tela je u postupku, i izvesno je da su to Srbi, nemamo dilemu. Treba više volje, treba više dinamike. Činjenica je da za zločine nad Srbima niko nije odgovarao. Međunarodna zajednica ima veliki teret i ogromnu odgovornost”, rekao je Odalović gostujući na TV Hepi.

On kaže da se ne sme nikada zaboraviti da je zona u kojoj se dogodio pogrom, bila zona pod mandatom Ujedinjenih nacija.

” UN nisu sprečile taj pogrom. Drugi pogrom koji je istih ili sličnih razmera desio se na prostoru Kosova i Metohije i opet u vreme mandata međunarodne misije UN. Zato je njihova odgovornost najveća, zato su oni odgovorni, da ovo što se desilo tada isprave”, ističe Odalović.

On je naveo da je 72 odsto slučajeva nestalih lica rešeno.

“Ono što nas dovodi u ponekad delikatnu situaciju je to da zbog dinamike i sporosti rešavanja ove problematike kada razgovaramo sa porodicama ne znamo šta da im kažemo”, objašnjava Odalović.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *