ŠID – Tog 30. avgusta 1942. godine srpskog slikara Savu Šumanovića, majstora pejzaža, aktova i mrtve prirode, ustaše su streljale u Sremskoj Mitrovici u Drugom svetskom ratu, posle zverskog mučenja. Dugo je živeo u Parizu, a od 1930. u Šidu. Njegove velike kompozicije “Doručak na travi” i “Pijana lađa” spadaju među najznačajnija dela srpskog modernog slikarstva. Galerija slika u Šidu koja nosi ime velikog srpskog umetnika, obeležila je datum kada je stradao programom pod nazivom “Veče sećanja na Savu Šumanovića”.

Poštovaoci dela velikog slikara mogli su da prisustvuju predavanju i čuju istorijske činjenice za period kada je umetnik živeo i stvarao. Najznačajnija dela Šumanovića nalaze se u Narodnom muzeju u Beogradu, zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu i u galeriji slika “Sava Šumanović” u Šidu. Sava Šumanović uhapšen je 28. avgusta rano ujutro, zamolio je da se spremi, uzeo stvari, poljubio majku u ruku i otišao zauvek, ne znajući za šta ga terete. Stradao je sa 120 meštana Šida 30. avgusta u Sremskoj Mitrovici, govore istorijski podaci.

Stvaralački opus velikog slikara obuhvata oko 800 ulja na platnu i preko 400 crteža, akvarela, gvaševa i pastela. Po povratku u Šid iz Pariza gde je živeo neko vreme slikao je uglavnom prostrane sremske jesenje pejzaže i zrele vinograde, ili zimu sa ogromnim snežnim pokrivačem i velikim belim površinama. Proslavljeni slikar je te 1942, kao i 1941. godine slikao manjim intenzitetom nego inače, zabrinut trenutnim vremenima. U momentu hapšenja na štafelaju ostala je tada upravo završena slika “Beračice”, danas izložena u Memorijalnoj galeriji u Šidu.

RTV (Slaviša Rajc)