NOVI SAD – Veče tango muzike u izvođenju ansambla Piazzola fiverst u utorak, 27. avgusta u Gradskoj kući. Program počinje u 20,00 časova, a ulaz je besplatan.

Članovi ansambla Piazzola fiverst su:
Renata Zima – violina (Srbija), Luka Lovrenović – harmonika (Hrvatska)
Andreas Liebminger – kontrabas (Austrija), Dominik Carević – električna gitara (Hrvatska)
Georg Wiedner – klavir (Austrija)

U njihov trenutni repertoar ubrajaju se najviše dela Astora Pjacole, ali i drugih, nešto manje poznatih tango kompozitora kao i nekoliko transkripcija i obrada klasičnih kompozicija. Izbor kompozicija iz opisanog repertoara, biće predstavljen i na najavljenom koncertu.

Petočlani sastav Piazzola Fivers je nastao 2017. godine spontanim okupljanjem petoro studenata Univerziteta umetnosti u Gracu (Kunstuniversität Graz), prvobitno kao njihova želja za zajedničkim muziciranjem na časovima kamerne muzike i iz zajedničkog interesovanja za, do tad još njima prilično nepoznatog, tango repertoara pisanog za taj sastav. Kako je reč o veoma šarenolikom spoju instrumenata (harmonika, violina, klavir, kontrabas i el. gitara), poznatom kao „ kvintet u originalnom Pjacola sastavu“ u kakvom je i sam kompozitor svojevremeno svirao i za koji je napisao najveći broj svojih kompozicija, bilo je vrlo lako pronaći inspiraciju i volju da se ovaj ansambl održi i van granica pohađanja obaveznog predmeta na fakultetu. Nešto što je počelo kao spontani eksperiment i interesantan spoj kultura članova ansambla, brzo se razvilo u jaku želju za ozbiljnijim muziciranjem, a zajednička ljubav prema tango muzici i njenom izvođenju je samo još više učvrstila ovaj kvintet.
Iza sebe imaju već veliki broj nastupa i projekata u Austriji, kako u okviru Univerziteta, tako i van njega. Izdvaja se učešće na tango radionici u Gracu u aprilu 2018. godine, gde su „Piazzolla Fivers“ imali priliku da rade s eminentim tango umetnicima iz Argentine i gde su od nekoliko ansambala baš oni bili izabrani da nastupaju na završnom koncertu. U februaru 2019. godine su odabrani od strane Univerziteta da za zvaničan CD istog snime poznatu Pjacolinu numeru „Adios Nonino“.