CREPAJA – Visoke temperature ovih dana smetaju i životinjama. Na robotizovanoj farmi krava “Fotos“ u Crepaji, jednoj od najmodernijih u Banatu, trude se da obezbede što bolje uslove da životinje lakše podnesu velike vrućine.

U letnjim danima na mnogim farmama značajno opada proizvodnja mleka jer zbog vrućine krave uglavnom jedu manje od prosečnih 40 kilograma hrane dnevno. Opada i njihova reproduktivna sposobnost.

Ratomir Tirnanić, veterinar na farmi kaže:

”Vrućine mogu da utiču na smanjenje mleka čak do 20 odsto. Na našoj farmi imamo i1000 litara manje u odnosu na zimske mesece. Što se tiče reprodukcije dolazi do pada čak do 50 odsto i to sve uz povećanu primenu hormona.”

Zaposleni na farmi u Crepaji instalirali su posebne prskalice koje uz velike ventilatore postavljene još pre nekoliko godina omogućavaju da 255 krava lakše podnose vrućinu.

Veljko Trajković, rukovodilac farme “Fotos” ističe nedavno je bio u Sjedinjenim Američkim Državama i video na koji način se tamo bore sa toplotnim stresom kod životinja.

“Sve farme koje smo obišli u Dakoti, Ajovi i Minesoti su veliki sistemi do 5.000 i 6.000 krava i sve je zatvoreno. Ubačen je ventilacioni sistem tako da bočno izbacuju hladan vazduh kroz saće. Jedini pravi način je da se objekti skroz zatvore i napravi odgovarajuća mikro klima.”

RTV (Snežana Filipović)