Austrijske stranke podržavaju proširenje EU, datum zavisi od reformi

BEČ – Lideri parlamentarnih partija u Austriji podržavaju proširenje EU na zapadni Balkan i ističu da datum prijema zavisi pre svega od primene potrebnih reformi, a Zeleni smatraju da Srbija i Crna Gora imaju mogućnost da pristupe 2025..

U izjavi agenciji APA na evropsko-politička pitanja, uoči prevremenih parlamentarnmih izbora, lider Narodne partije (OVP) Sebastijan Kurc, šefica Socijaldemokratske stranke (SPO) Pamela Rendi Vagner, Slobodarske partije (FPO) Norbert Hofer, Neos-a Beate Majnl-Rajzinger, liste “Ject” Peter Pilc, kao i Zelenih za koje se očekuje povratak u skupštinske klupe Verner Kogler, naglašavaju da postoji potreba za širenjem EU, ali i neophodnost da EU bude sposobna da primi nove članice.

“Stabilnost na zapadnom Balkanu, regionu u našem neposrednom susedstvu, je u našem ličnom interesu. Zalažem se za jasnu pristupnu perspektivu za sve države zapadnog Balkana. Nije svrsishodno spekulisati o datumu pristupa, već je neophodan napredak u pregovorima sa EU i primena potrebnih reformi. Tu su posebno Srbija i Crna Gora već ostvarile značajan napredak. Severna Makedonija i Albanija, na drugoj strani, su hrabrim reformama zaslužile započinjanje pregovora”, istakao je Kurc odgovarajući na pitanje kada je realan sledeći prijem članica EU.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *