SJAMEN, FUĐIJAN – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, član je delegacije Vlade Republike Srbije, koju predvodi potpredsednik i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Rasim Ljajić, koja boravi u NR Kini, u poseti Međunarodnom sajmu za investicije i trgovinu (CIFIT 2019) u kineskom gradu Sjamenu, na kom je Republika Srbija počasni gost. Cilj sajma je da se ohrabre kineske kompanije da intenzivnije investiraju u Srbiju osnažujući postojeće privredne i kulturološke veze dveju zemalja, uspostavljene pre više decenija.

Više od dvadeset privrednih kompanija iz Republike Srbije ima priliku da predstavi svoje poslovne procese, proizvode i usluge, a očekuje se i da će, uz mnogobrojne poslovne susrete na ovogodišnjem CIFIT-u naši privrednici sklopiti nova partnerstva, kako sa kompanijama iz NR Kine, tako i sa drugim, svetskim kompanijama u okviru srodnih oblasti poslovanja. Prema rečima domaćina, Republika Srbija je veoma važna karika u okviru Inicijative “Jedan pojas, jedan put”, stoga je sve veći broj kineskih kompanija i privrednika zainteresovano da investira u Srbiji.

Pored Investicionog kongresa “Pojas i put”, na konferencijama koje su deo zvanične posete delegacije Republike Srbije, učešće su uzeli ministar Ljajić, potom ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, te predstavnici Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije.

RTV