Izložba fotografija Feliksa Nadara u Galeriji Matice srpske

NOVI SAD – Izložba fotografija Feliksa Nadara “Portret jednog vremena” biće otvorena sutra u Galeriji Matice srpske. Galerija Matice srpske, Nacionalna galerija za fotografiju Jeu de Paume i Francuski institut u Srbiji u saradnji sa Medijatekom za arhitekturu i nasleđe Ministarstva kulture Republike Francuske, organizuju izložbu fotografija čuvenog francuskog fotografa.

Portretne fotografije, na kojima je Nadar predstavio najznačajnija imena francuske i evropske umetnosti i kulture, svedoče o istoriji 19. veka i predstavljaju nesvakidašnji portret jednog vremena. Na izložbi će, kako je najavljeno na konferenciji za novinare, pored 41 fotografije iz Francuske, biti predstavljena i fotografija – portret Milana Obrenovića iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti iz Beograda. Svestrana ličnost Feliksa Nadara uspela je da od fotografije stvori umetnost i da poveže umetnost i tehniku, ostavljajući vredno nasleđe svojim savremenicima, ističu iz Galerije.

“Gledajući fotografije Šarla Bodlera, Eduara Manea, Žila Verna, Viktora Igoa ili Sare Bernar, izazvani smo da verujemo u iskru prepoznatljivog, kao kad se sretnemo sa prijateljem. U tome leži vrednost fotografija Feliksa Nadara, fotografa, pisca, karikaturiste i avanturiste koje će novosadska publika imati prilike da vidi na izložbi u Galeriji Matice srpske”, kažu organizatori.

 Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *