Kreativna botanika fascinantnih Novosađana

Moderno doba donosi  brz život, manjak vremena i nedostatak empatije prema ljudima, životinjama i biljkama. Ipak, oni koji bi voleli da svoj prostor oplemene biljnim carstvom, znajući njihove benefite, a nemaju vremena za brigu oko istih – dva izuzetna mladića osmislila su idejno rešenje!

Naočiti momci, Sava Franović i Strahinja Malin, vrlo posvećeni onome što vole i rade, opredelili su se za ne baš muški san – gajenje biljaka. Ali, kakvih?

Ovo su biljke iz Južne i Srednje Amerike kojima ne treba zemlja, zbog čega ih zovu vazdušastim biljkama. Tillandsia je najpoznatija među njima, ima ih nekoliko stotina vrsta, a sve što joj je neophodno uzima iz listova najviše. Naravno da zahteva vodu. Ali i minimum obaveza.

Vazdušaste biljke su dekorativne, a vi ste se potrudili da sve to podignete na jedan viši, luksuzan nivo.

Naše biljke su raj za oči hedonista, esteta koji umeju ulepšati svoj prostor, koji žele nešto malo a efektno. Kada upakujemo biljku u specijalno dizajnirano staklo, drvo, posebno elegantne stalke, koje takođe sami kreiramo u svojoj radionici, deluju impresivno i očaravajuće, prava je šteta da ne dekorišete vaš prostor, bio to kutak za rad, kancelarija, dom ili kafić.

Koliko je Srbija pogodno tržište, ima li zainteresovanih za vaš proizvod?

Srbija, naročito Novi Sad je izuzetno dobro tržište, da smo i sami iznenađeni, sad već možemo slobodno reći brendom koji smo napravili, a da ne zvučimo pretenciozno. Kada izmiksujemo dar za lepo, Strahinjino dobro oko, s obzirom na to da se bavi fotografijom, uz pomoć sestre novinarke, napravili smo takav paket, sa lepo dizajniranim uputstvom i izuzetnu pažnju posvećujemo baš tome – estetici, pakovanju, dizajnu, a zadovoljstva kupaca koji se vraćaju svakako su potvrda da nastavimo dalje, kaže Sava.

Tilandsija nije samo egzotična biljka.

Pored egzotike, učvršćena za kamen, školjku, komad drveta, staklenu kuglu, lepu saksiju, ona apsorbuje elektromagnetno zračenje, tako da njene gazde štiti od električnih aparata koji emituju elektrosmog i zrače.

Koje još vrste zainteresovani mogu pronaći u vašem botaničkom carstvu?

Abdita ima zelene listove koji mogu menjati boju, što deluje impresivno, Junicea je u našem urbanom aranžmanu više za savremen prostor, Jonata se poklanja za useljenje jer simbolizuje nov početak, Meduza koja baš liči na meduzu donosi kreativnu energiju i  inspiraciju pa nije zgoreg pokloniti onome ko je kreativac, dok se Harisi, koja potiče iz džungle, uklapa kod vlasnika koji umeju da se prepuste neobjašnjivom. Svaka biljka nosi sa sobom i određenu priču.

Kako okolina gleda na dva lepa momka koji pažnju i brigu posvećuju biljkama?

Atrakcija smo. Imamo primarne poslove, ovo je samo hobi i ljubav koja se polako pretvara u ozbiljan biznis. Jedini smo na ovim prostorima, što nas čini srećnim i kada ljudi vide koliko smo edukovani i trudoljubivi, zaista deluju iznenađeno. Nesvakidašnje je, ali to daje još veću čar celokupnoj priči.

Kada poželite da nekog obradujete poklonom, neka budu to kreativna i neobične  biljke brenda Familia Airplant. Vi ćete zasigurno impresionirati i ostaviti dobar utisak, a primalac će biti neizmerno zahvalan što najzad može biti okružen jedinkom koja nije zahtevna za održavanje, a donosi pozitivan uticaj.

 

autor: Nikea Vučetić

 

 

 

 

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *