IZBIŠTE – Kompanija MK Fintel Wind je zvanično pustila u rad svoj treći, ujedno i najveći vetropark – „Košava“ u Izbištu. Ukupna instalisana snaga postrojenja je 69 MW, što znači da ovaj vetropark može da proizvodi struju koja će zadovoljiti potrebe 45.000 domaćinstava.

„Sa distance od gotovo decenije, shvatamo da smo, napravivši pionirske korake u projekte izgradnje vetroparkova, odigrali važnu ulogu u jačanju svesti lokalne i regionalne javnosti o tome koliko su, za budućnost važni održivi izvori energije“, rekao je izvršni direktor kompanije MK Fintel Wind, Tiziano Giovannetti, i dodao, „Sa ukupnom investicijom od 118 miliona evra, vetropark Košava predstavlja krunu dosadašnjih investicija. Ne stajemo ovde. Naš sledeći korak je druga faza izgradnje ovog vetroparka. Imamo velike planove, a uz kontinuiranu podršku partnera iz vladinog i korporativnog sektora ostvarićemo zajednički cilj da ovu oblast bogatu snagom vetra postavimo na zelene mape sveta. “

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić zahvalio se investitorima, porodicama Đovaneti i Kostić, na velikoj energiji koju su uložili u razvoj vetro-energetskog sektora u Srbiji. „Srećan sam što sam danas čuo za veoma ambiciozne planove MK Fintel Wind-a koji su ohrabrenje za ministarstvo i čitavu Srbiju. Mi smo sa 370 MW koje smo stavili na mreže 2018. i 2019. apsolutni broj jedan u regionu. Činjenica da danas imamo 400 MW iz energije vetra i preko 500 MW iz obnovljivih novih projekata je dokaz da ozbiljno razumemo šta se dešava u energetskom svetu i segmentu globalnih klimatskih promena“, zaključio je ministar Antić.