Noć istraživača sutra i prekosutra u 29 gradova

NOVI SAD – Poslednji septembarski dani proteći će u znaku desete Evropske noći istraživača, najveće do sada! U čak 29 gradova širom Srbije, 27. i 28. septembra od 16 časova naučnici će pokazati uzbudljivo i zabavno lice nauke, a svi sadržaji biće besplatni za posetioce.

Najveća naučna zabava ove godine održaće se 27. septembra u čak 29 gradova, najviše do sada: u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Šapcu, Bečeju, Inđiji, Nišu, Kragujevcu, Ubu, Užicu, Čačku, Malom Zvorniku, Kruševcu, Trsteniku, Zaječaru, Gornjem Milanovcu, Negotinu, Knjaževcu, Smederevu, Ranovcu, Svilajncu, Despotovcu, Jagodini, Ćupriji, Pančevu, Novom Pazaru i Leskovcu. Osim u petak, druženje će u pojedinim gradovima biti nastavljena i u subotu, 28. septembra sve od 16 do 20 časova.

“Noć istraživača” u Novom Sadu održaće se sutra, od 15.00 do 1.00 sat nakon ponoći, na dve lokacije i biće zanimljiva i raznovrsna.

Tema ovogodišnje Noći istraživača je nauka koja nas globalno povezuje – bilo da je u pitanju nauka koja se bavi pitanjima kako nam internet pomaže da se globalno povežemo ili kako se nauka povezuje kroz međunarodne projekte u cilju rešavanja nekog problema. Zbog toga vam predstavljamo i 8 međunarodnih projekata i naučnike iz Srbije koji su deo tih projekata, koje može upoznati u Noći istraživača. Pre toga ćete ih sigurno primetiti na bilbordima u gradu. Posebnu pažnju posvetićemo i mladima u nauci jer je Novi Sad proglašen za glavni grad omladine (Youth Capital) 2019. godine.

U tržnom centru BIG videćete mnogobrojne naučne eksponate i učestvovati u interaktivnim naučnim radionicama koje će nauku dočarati iza različitih vrsta veza kojima su sistemi u prirodi i oko nas povezani, ali će vam pokazati i kako nam sve nauka pomaže da se globalno povežemo. Na istom mestu moći ćete, uz kafu, sokić ili čaj, moći da popričate o nekim problemima u nauci kojima se bave istraživači širom sveta sa njihovim kolegama iz Srbije.

RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *