BEOGRAD – U Vladi Srbije predstavljen je novi master program koji će od ove godine biti uveden na 13 državnih fakulteta u Beogradu, Kragujevcu i Nišu, pod nazivom “Master 4.0”. Ukupno 140 studenata imaće priliku da ove godine upiše jedan od četiri programa u okviru njega, a predstavili su ga: predsednica vlade, Ana Brnabić i predstavnici Ministarstva prosvete, državnih univerziteta i Inicijative “Digitalna Srbija”, koja je i inicijator programa.

Četiri studijska programa nastala su u saradnji univerziteta i privrede, s ciljem da povežu IT znanja sa poslovnim veštinama, potrebnim za razvoj digitalnih proizvoda i usluga. Obuhvatiće oblasti analize podataka, bioinformatike, internet stvari, mašinskog učenja, veštačke inteligencije i druge. Premijerka kaže da je u pitanju velika kvalitativna promena u našem obrazovnom sistemu.

“Ovo je prvi program, master program, ali prvi program na našim fakultetima u kome će aktivno učestvovati ljudi iz privrede, stručnjaci iz privrede. To je bilo jedna od naših najvećih nedostataka, mana, slabosti, da su fakulteti možda bili suviše zatvoreni, da nismo imali taj upliv eksperata iz privrede”, kazala je ona.

Na svaki program će moći da se upiše po 35 studenata.

RTV (Radoslavka Žigić)