Novosadska i subotička toplana spremne za grejnu sezonu

SUBOTICA/NOVI SAD – Pojedine toplane u Srbiji nisu ugovorile dovoljne količine energenata za predstojeću grejnu sezonu, većina je već spremna za početak grejne sezone, a šta će se dešavati tokom zime u ovom momentu nije moglo da se zaključi na sastanku poslovnog udruženja toplana Srbije. Što se Novog Sada i Subotice tiče, sve je spremno i grejanje počinje čim spoljašnje temperature to budu nalagale.

“Toplane su spremne za početak grejne sezone”. Ova floskula se ovoga puta nije mogla izvući kao zaključak sastanka članica poslovnog udruženja toplana u Srbiji koji je održan u Subotici.

“Zaključak je vrlo teško izneti u ovom trenutku. Prema dostavljenim podacima od članica, odnosno svih toplana, situacija je sledeća – možemo očekivati relativno miran start grejne sezone, a nadalje ćemo videti u skladu sa spoljšanjim temperaturama i sa čitavim razvojem situacija šta će se zapravo dešavati”, rekao je direktor Poslovnog udruženja Toplane Srbije Dejan Stojanović.

Iz izjave državnog sekretara Zorana Predića može se zaključiti da su remonti dobro odrađeni i da su pri kraju, ali da pojedine toplane “škripe” sa energentima.

“Treba ozbiljnu pažnju posvetiti i ugovaranju energenata, nije baš svuda to sve najbolje urađeno, nije dovršeno znači. Insistiramo da se potrebne količine energenata na vreme ugovore, na vreme obezbede, kako ne bi imali stabilan samo početak grejne sezone, nego kako bi tokom grejne sezone mogli da odgovorimo na adekvatan način eventualnim izazovima u nekim periodima jako hladnog vremena i slično”, poručio je Predić.

Sve navedeno se ne može reći za dve najveće toplane u Vojvodini, novosadsku i subotičku, koje su remonte obavile na vreme i ugovorile dovoljne količine energenata.

RTV (Boris Šuman)

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *