Pronašli neprocenjivo blago u Novom Brdu, a onda im Priština zabranila rad

BEOGRAD – Kompanija “Koto” iz Srbije, koju je Unesko izabrao da restaurira srednjovekovnu srpsku tvrđavu u Novom Brdu, saopštila je da je u unutrašnjosti tog zdanja pronašla neprocenjivo kulturno blago, kao i da je iznenađena odlukom Prištine da joj zabrani dalji rad na tom poslu, prenosi “Blic”.

Kako navodi list, stručnjaci “Kota” su tokom istraživanja unutrašnjosti tvrđave površine 400 metara kvadratnih, uz saglasnost projektanta, nadzora i implementatora projekta, pronašli crkvu sa ostacima fresaka, parno kupatilo, ostatke palate, dva objekta, ulice, trg, cisterne sa upojnim bunarima.

Kompanija “Koto” je saopštila da je sprovela čitav postupak u saglasnosti sa projektom, čija je priprema, prema Unesku, bila poverena projektantskom birou “Omega inženjering” iz Dubrovnika, dodaje “Blic”.

Neprocenjivo kulturno blago, koje pripada svetskoj baštini, vekovima je bilo skriveno ispod nasipa zemlje i kamena visine sedam metara, sve do 2015. godine kada su počeli radovi na restauraciji tvrđave.

“Pronađeni artefakti su istraženi, detaljno snimljeni, dokumentovani i prezentovani”, prenosi dalje “Blic”.

Arheološko nasleđe lokaliteta u potpunosti je zaštićeno i konzervirano, a preostali radovi koje treba sprovesti u finalnoj fazi odnose se isključivo na ojačavanje novoizgrađenih delova zidova na kojima su se tokom ove i prošle godine pojavila delimična oštećenja.

Tanjug, Blic

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *