SANU: Osnovan odbor “Srpsko pitanje od 19. do 21. veka”

BEOGRAD – Srpska akademija nauka i umetnosti osnovala je programsko-organizacioni odbor “Srpsko pitanje od 19. do 21. veka” sa ciljem da Akademija pruži ozbiljan uvid, baziran na naučnom i umetničkom utemeljenju, u čitav niz pitanja od vitalnog interesa za Srbiju.

Potpredsednik SANU akademik Zoran Popović rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je Odbor, sačinjen od predstavnika akademijskih odbora koji se bave oblastima od strateškog značaja (Kosovo i Metohija, obrazovanje, nauka, kultura i umetnost, energetika), osnovan 21. juna i tom prilikom je zaključeno da je najvažnije od svih, pitanje Kosova i Metohije te se planira krajem godine i naučni skup posvećen toj temi.

Pored Kosova i Metohije, Odbor će se baviti drugim, kako je Popović objasnio, izuzetno važnim temama kao što su položaj srpskog naroda u susednim zemljama, zaštita kulturno-umetničke baštine i utvrđivanje njenog srpskog identiteta, istorijski, ustavno-pravni, ekonomski i religijski aspekti, geo-strateško opredeljenje, pitanje jezika i demografsko pitanje, korpus ljudskih prava, bezbednost, međunarodni odnosi…

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *