Škoro ne isključuje mogućnost zabrane SDSS

ZAGREB – Nezavisni predsednički kandidat, Miroslav Škoro, gostujući u emisiji Bujica, na jednoj zagrebačkoj radio stanici, nije isključio mogućnost da pokrene postupak zabrane delovanja Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S), ako bude izabran za predsednika Hrvatske.

Gostujući u ponedeljak uveče u emisiji urednika i voditelja Velimira Bujanca, koji poput pevača Marka Perkovića Tompsona glorifikuje ustaštvo, Škoro je rekao i da će odati počast žrtvama i u Blajburgu i u Jasenovcu, a poslao je i poruku svima koji se pitaju gde je bio 1991.

Na Bujančevo pitanje kako bi reagovao kao predsednik ako bi dobio zahtev da se preispita legalnost postojanja SDSS od, na primer, gradonačelnika Vukovara Ivana Penave ili njegovog zamenika, Marijana Pavličeka, Škoro je odgovorio da bi pokrenuo postupak zabrane ako se za to stvore preduslovi.

“Znam da je predsednik (Hrvatske) u poziciji da pokrene zabranu određenih političkih stranaka i ne govorim ovo da bih skupljao jeftine političke poene. Međutim, bez obzira na sve, ja sam čovek koji bi apsolutno pokrenuo zabranu određenih političkih stranaka ako se stvore preduslovi za to”, izjavio je Škoro, preneo je zagrebački Jutarnji list pod nadnaslovom “Skandalozno”.

Dodao je da mu se kod predsednika SDS S Milorada Pupovca – kojeg su u javnosti gotovo svi kritikovali zbog upoređivanja današnje Hrvatske sa zločinačkom NDH, a nakon napada na Srbe u Uzdolju, kod Knina – ne sviđa to što po mišljenje ide na, kako tvrdi, Frušku Goru, a onda “ovde destabilizuje Hrvatsku i postavlja se na način kao da je druga strana”.

“U Hrvatskoj niko ne može biti druga stranaka, ako je politički Hrvat”, rekao je Škoro.

Na insistiranje Bujanca da precizira da li to znači da ne isključuje mogućnost zabrane SDSS, Škoro je ponovio:

“I zabrana je deo toga, to je kao kod odgajanja dece, nekad detetu moraš zabraniti da gleda televiziju neko vreme, zašto da ne?”

Kao zanimljivo, Jutarnji primećuje da je ovakav istup Škore došao samo sedam dana nakon što je ustavnopravni stručnjak Mato Palić na svom fejsbuk profilu, citirajući Ustav u delu koji govori o protivustavnom delovanju stranaka, zapitao svoje pratitelje koja im prva stranka pada na pamet.

List podseća da je u komentarima najviše bilo onih koji su naveli SDSS, a Palić kaže da nije on aludirao na tu stranku, već da je samo postavio pitanje.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *