BEOGRAD –Povodom izveštaja Fajnenšel tajmsa o tome da je Srbija prva na svetu po broju stranih investicija u odnosu na svoj BDP, Narodnoj banci Srbije navode za “Blic” da je priliv tih investicija iznosio 1,9 milijardi evra u prvih šest meseci ove godine. To je, kako tvrde u NBS, za 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine ili devet odsto bruto društvenog proizvoda. Te investicije su, kako kažu, dovoljne da u potpunosti pokriju tekući deficit platnog bilansa.

“Ova godina je peta godina uzastopno u kojoj Srbija beleži rastući trend stranih direktnih investicija i peta godina zaredom da je neto priliv tih investicija više nego dovoljan da pokrije deficit tekućeg računa. Ovaj trend jasno ukazuje da Srbija, ne samo da je ostavila period spoljne neravnoteže iza sebe, već da je, sada već u srednjem roku, na čvrstom putu održivosti platnobilansnih kretanja, i to u ambijentu snažnog investicionog ciklusa”, podvlače u NBS.

Takođe dodaju i da su strane direktne investicije ostale projektno i geografski raznovrsne, a najvećim delom usmerene u prerađivački sektor. Kako kažu u NBS, tokom 2018. bruto priliv stranih direktnih ulaganja u Srbiji iznosio je 3,5 milijardi evra ili 8,2 odsto BDP-a.

Tanjug, Blic