Domino-efekat francuskog veta, značaj malog šengena

BRISEL – Veto francuskog predsednika Emanuela Makrona na početak pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije izazvao je ogromno razočarenje u EU među balkanskim zemljama, smatraju analitičati i konstatuju da je takav korak umanjio uticaj EU i otvorio region za neželjeni uticaj Rusije, Turske, Kine.

Poslednja odluka Evropskog saveta još više je u prvi plan istakla nedavni sporazum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, makedonskog i albanskog premijera Zorana Zaeva i Edija Rame o formiranju mini šengen-zone koja treba da omogući slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga.

Deklaracijom su i drugi sa Zapadnog Balkana pozvani da se pridruže inicijativi kojom će biti stvoreno tržište od 12 miliona ljudi, navodi se u tekstu Jovice Kovačića za “Balkan ekspres”.

“Ranije, neki susedi Srbije nisu bili zainteresovani za to, jer su očekivali više od EU. Sada uviđaju da se moramo više oslanjati jedni na druge , ali naravno, ostajući na putu ka EU”, citiraju se u tekstu nedavne Vučićeve poruke tim povodom.

Lideri tri zemlje, kao prvi korak, predviđaju ukidanje carina i graničnih kontrola do 2021. godine. U tesktu se navodi i podatak Svetske banke da kamioni izgube godišnje 26 miliona sati čekajući na granicama i podseća da je Vašington i ranije podsticao region da ukloni trgovinske barijere, nudeći i tehničku pomoć. Ovu inicijativu pozdravili su mnogi u Evropi, kao i na Balkanu, posebno poslovni ljudi.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *