BANJALUKA – Izložba “Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske” otvara se večeras u 19 sati, u Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske i trajaće do 5. decembra, a postavljena je povodom obeležavanja manifestacije “Dani Srbije u Srpskoj”.

Na otvaranju će govoriti dr Sarita Vujković, direktorka Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture za zaštitu kulturnog nasleđa u Vladi Republike Srbije, a izložbu će svečano otvoriti Natalija Trivić, ministar prosvete i kulture u Vladi Republike Srpske.

“Izložba Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske priređena je u Galeriji Matice srpske 2018. godine, u okviru programa obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou”, podsećaju u Galeriji Matice srpske.

Izložbom su predstavljena umetnička dela domaćih i stranih autora, iz različitih epoha, izvedena u različitim tehnikama, objedinjena u nameri da se promisli o fenomenima i vrednostima na kojima se temelji evropska civilizacija. Na ovaj način izdvojile su se četiri teme i celine prikazane na izložbi: Nasleđe, Sloboda, Progres i Raznolikost.

Tanjug