IRIG – U Spomen kući Borislava Mihajlovića Mihiza u Irigu, u ponedeljak 21. oktobra biće otvorena “Izložba slika i crteža Zadarske grupe“. Izložba se organizuje u saradnji sa Galerijom likovne umetnosti poklon zbirkom Rajka Mamuzića iz Novog Sada i trajaće do 10. novembra. Otvaranje je planirano u 18.42 časova, u čast Srpske čitaonice u Irigu, osnovane 1842. godine kao prvo čitalište u Srba.

Autor izložbe je Avakum Kvas, predsednik udruženja “Eustahija”, koje je za ovaj program dobilo sredstva na konkursu Sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine.

U pitanju su rani radovi Miće Popovića, Petra Omčikusa, Kose Bokšan i ostalih članova Zadarske slikarske grupe, koja je u našoj istoriji umetnosti ostala upamćena po prvoj pobuni protiv socijalističkog realizma. Njih sedmoro, tada studenata Likovne akademije u Beogradu, u proleće 1947. godine napustilo je predavanja i otišlo u Zadar da slika po svojoj volji. Razlog zašto se izložba prikazuje u Irigu jeste što je reč o drugovima Borislava Mihajlovića Mihiza, koga su slikari pozvali da im se pridruži u ovoj avanturi. O tom događaju, koji je prema rečima istoričara Lazara Trifunovića “spasio moralni ugled srpskog slikarstva”, Mihiz piše u svojoj slavnoj “Autobiografiji o drugima”.
 
RTV