Joksimović: Dobro promišljamo ali strateški cilj – Srbija u EU

BEOGRAD – Odluka EU o Severnoj Makedoniji i Albaniji ni na koji način ne bi smela da zadire u evropski put Srbije, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i izrazila očekivanje da bi do kraja godine Srbija mogla da otvori jedno, dva ili tri poglavlja u pristupnom procesu EU.

Joksimović je kazala da to zavisi od neformalnog izveštaja EU o stanju u oblasti implementacije reformi i obaveza iz Poglavlja 23 i 24, koji će biti završen u novembru, a prema kojem će se, kako je objasnila, zemlje EU opredeliti koliko će poglavlja biti otvoreno sa Srbijom.

”Srbija ima spremne pregovaračke pozicije i očekujem da se do kraja finskog predsedavanja EU održi međuvladina konferencija i da budu otvoreno jedno, dva ili tri poglavlja”, rekla je Joksimović gostujući u Novom jutru na TV Pink.

Upitana o mogućim posledicama odluke EU da ne započne pristupne pregovore sa Skopljem i Tiranom i evroskepticizmom koji je u javnosti izazvala takva odluka, ministarka e je podsetila na to kako je izgledao početak pregovora Srbije, koja je 2012. godine postala kandidat za članstvo u EU, godinu kasnije dobila datum započinjanja pregovora, da smo u januaru 2014. otpočeli pregovore, a prva poglavlja otvorili u decembru 2015. godine.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *