BEOGRAD – Na 19. skupštini Unije poslodavaca Srbije tema kojom su se sva tri socijalna partnera bavila bila je stimulacija zapošljavanja, kao model uz pomoć kojeg bi bilo moguće sprečiti, ili makar umanjiti odliv mladih i stručnih ljudi iz zemlje. Naročito je uočljiv odliv profesionalnih vozača iz zemlje. Iako se ne zna koliko ih je tačno napustilo Srbiju od 2006, kada je ovaj trend počeo, zna se koliko nam profesionalnih vozača trenutno nedostaje.

“Nedostaje vozača oko 10.000. Mi moramo da pronađemo rešenja kako da produkujemo vozače, da snizimo starosnu granicu pristupa profesiji, ne da bismo ugrozili bezbednost saobraćaja, nego da bi usaglasili sa standardima EU i to postigli kroz kvalitet obrazovanja i dualno obrazovanj”, izjavio je Goran Aleksić, generalni direktor poslovnog udruženja drumskog saobraćaja Srbijatransport Beograd .

Umesto da kod nas mesečno zarade nešto više od 60.000 dinara, kao vozači zaposleni u gradskom prevozu, ili nešto više od hiljadu evra, kao vozači kamiona, odlaze u zapadnoevropske zemlje. U Nemačkoj prosečno zarade oko 2.500 evra. Poslodavci bi ovde zarade mogli da im povećaju, pod jednim uslovom.

RTV (Radoslavka Žigić)

Foto: Uprava carina Srbije