MOKRA GORA – U okviru 4. “Pozorišnog Kustendorfa” danas je u Drvengradu održan panel posvećen temi “Pozorište u društvu spektakla” i knjizi Krisa Hedžisa “Imperija iluzija: Kraj pismenosti i trijumf spektakla”, o čemu su govori reditelji Emir Kusturica, Milan Nešković i Mladen Matarić, glavni i odgovorni urednik “Večernjih novosti” i predsednik FK Partizan Milorad Vučelić i saradnik Andrićevog instituta Milan Ružić.

Kusturica je istakao da je vreme u kome mi živimo nažalost potpuno neopagansko i u opoziciji sa ljudskom skrivenom potrebom za intimom.

“Sve je na prodaju i uokvireno u perfekciju elektronske slike koja nas je odvojila od hoda ka Svetom trojstvu i nas same je uputila na našu moguću slavu i deoba tog prostora u fiktivnom svetu postala je trka za tim komadom slave i slike koja postaje deo bilo koje propagande. Jedino što može da bude u suprotnosti sa tom idejom je vera u apostolsko hrišćanstvo koje, između ostalog, pretpostavlja transcedentne ljudske vrednosti, koje su davno ispisane krvlju i patnjom apostolskog hrišćanstva”, smatra Kusturica.

Tanjug