Novi Sad prvi u Srbiji “planira” kulturu pet godina unapred

NOVI SAD -Na trogodišnjicu od dobijanja titule Evropske prestonice kulture, Novi Sad je postao jedinstven primer u Srbiji i regionu, čije ustanove kulture imaju petogodišnju strategiju rada. …

Na tome je u proteklih godinu dana radilo nekoliko stotina zaposlenih u kulturi i stručnjaka za pitanja kulturne politike. Sam proces planiranja, edukacije i mentorstva zaposlenih iz ustanova kulture organizovala je UNESKO katedra, Univerziteta umetnosti u Beogradu, dok je koordinaciju između ustanova u okviru projekta „Jačanje kapaciteta ustanova kulture u Novom Sadu“ vodio „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

“Mislim da je najveća inovacija u okviru projekta to što rešenje nije da postoje spoljni konsultanti koji su stručni za strateško planiranje već da su upravo ustanove i njihovi zaposleni ti koji su izneli ceo plan i učestvovali u celom procesu. Mnogima, u kulturnim ustanovama, je pravljenje strategije bilo novo i strano, zato je čitav proces trajao godinu dana, jer nije rešenje da neko u mesec dana napravi strateški plan, a koji pre toga nikada nije radio, nego da obučimo ljude unutar ustanova da imaju dovoljno kompetencije i znanja da to sprovode” – izjavio jedan od rukovodilaca projekta Višnja Kisić na današnjoj završnoj konferenciji u Skupštini Grada Novog Sada.

RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *