Od 2021. zabranjeno korišćenja plastičnih kesa u Novom Sadu

NOVI SAD –Skupština Novog Sada će ovog petka, na predlog Gradskog veća, doneti odluku o zabrani korišćenja plastičnih kesa na području grada od 1. januara 2021. godine.

Odbornici će usvojiti i kazne za prodavce koji se ne pridržavaju zabrane, a gradska inspekcija za životnu sredinu će pisati prekršajne prijave.

U odluci, u koju je 021. rs imao uvid, kaže se da se “zabranjuje korišćenje plastičnih kesa za isporuke robe na mestu prodaje roba i usluga na teritoriji Grada, osim biorazgradivih plastičnih kesa u skladu sa pravilnikom”.

Kako je obrazloženo, u samo šest članova Odluke o zabrani korišćenja plastičnih kesa na mestu prodaje roba i usluga, zabrana se odnosi na sva maloprodajna i veleprodajna mesta, kao i pijačna mesta na području Novog Sada. Od zabrane su izuzeta ambalažna pakovanja proizvoda.

Poslove inspekcijskog nadzora će obavljati Gradska inspekcija za zaštitu životne sredine i pravna lica koja prekrše odredbe i nastave da koriste plastične kese će se kazniti sa 150.000 dinara, odgovorno lice u pravnom licu sa 25.000 dinara, preduzetnik sa 75.000 dinara, a fizičko lice sa 25.000 dinara.

021.rs

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *