NOVI SAD – Vlada Srbije, zajedno sa lokalnim samoupravama i Pokrajinskom vladom prethodnih godina učinila je mnogo na unapređenju obnovljivih izvora energije i doprineli da Srbija bude apsolutni lider u toj oblasti, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, na otvaranju 13. Međunarodnog foruma o čistim energetskim tehnologijama u Novom Sadu.

“Napravili smo niz pionirskih koraka, koji su nas doveli do toga da danas mogu sa ponosom da kažem da je 2018. i 2019. godine Srbija apsolutni lider u regionu, sa novim i starim kapacitetima iz obnovljivih izvora, a to je 400 megavata iz energije vetra i više od 100 megavata iz ostalih izvora, biomase, solarne energije, hidroenergije”, rekao je ministar Antić.

On je, kaže, uveren da će Srbija ostvariti zacrtani cilj, a to je da će koristiti 27 odsto energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine.

Govoreći o Turskom toku i značaju tog projekta, Antić je rekao da će taj projekat doprineti da Srbija ima sigurno snabdevanje energentima.

“Upravo novi pravac snabdevanja Srbije gasom, kao nastavak Turskog toka, preko Bugarske ka Srbiji i prema Mađarskoj i dalje prema centralnoj Evropi je jedan od projekata o kome se dugo vremena govorilo, a danas ga uspešno realizujemo. Želim da vas uverim da će Srbija svoju linijsku deonicu, gasovod od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, završiti do kraja ove godine, negde oko 20. decembra mi planiramo da bude završeno i gas će iz tog pravca krenuti negde 2020. godine”, najavio je Antić.

Ministru Aleksandru Antiću uručeno je priznanje “Top energy” na ovogodišnjem, 13. po redu Forumu ”Energetska digitalna perspektiva Srbije”, koji je i ove godine organizovan pod pokroviteljstvom Skupštine Vojvodine i Pokrajinske vlade.

Tanjug