Pojačava se zastrašivanje Srba na Kosovu i Metohiji, napadi, hapšenja…

BEOGRAD – Pre nekoliko dana pripadnici ROSU uhapsili su rano ujutro u akciji na severu KiM dvojicu Srba u akciju za koju je kosovska policija navela da je izvedena u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, a kako su dvojica ranije uhapšenih Srba po istom osnovu i dalje u pritvoru bez podignute optužnice, i kako nema nikakvih pomaka u istrazi Prištine i ovaj slučaj se dovodi u vezu sa sve većim pritiskom Prištine i zastrašivanjem Srba na severu KiM.

Kontinuirano ugrožavanje bezbednosti Srba i njihove imovine na Kosovu i Metohiji pojačano je u poslednjih meseci, a tokom cele ove godine učestala su privođenja Srba, mahom pod optužbama za navodne ratne zločine tokom sukoba 1999. godine, kao i fizički napade na Srbe i njihovu imovinu, ali i imovinu Srpske pravoslavne crkve.

Prema procenama upućenih, broj etnički motivisanih napada na Srbe i drugih incidenata u odnosu na prošlu godinu povećan je više nego duplo jer je samo u za prvih osam meseci registrovano više od 100 incidenata i hapšenja.

Najbrutalniji napad na Srbe dogodio se 28. maja, kada su pripadnici prištinskih specijalnih jedinica ROSU nelegalno upali na teritoriju opštine Zubin Potok na severu KiM i tom prilikom primenili prekomernu silu protiv srpskih civila, od kojih je veći broj i bio uhapšen zbog navodne korupcije.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *