ZRENJANIN – Tokom trajanja izložbe vajara, likovnog pedagoga i akademika Svetomira Arsića Basare, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, biće upriličena stručna vođenja kroz postavku. Stručna vođenja sa projekcijom će se održavati svake srede, od 19 časova, u periodu od 30. oktobra do 20. novembra. Uoči svakog tumačenja, planirano je prikazivanje kratkog dokumentarnog filma “Koreni”, autorke Katarine Krstić, u kome se kroz jedanaest minuta prikazuje priča o životu i radu akademika Basare.

Publici će izložbu tumačiti Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti u Narodnom muzeju Zrenjanin. Na izložbi Svetomir Arsić Basara – Radovi (1998–2018) u Salonu NMZ, biće izdvojeni primeri pojedinačnih skulptura, kao i radovi iz nekoliko ciklusa na kojima je Basara radio u periodu od 1998. do 2018. godine.

 Ističu se Sveti ratnici, skulptura Mač u Hristovoj ruci, skulpture iz ciklusa (Ne)milosrdni anđeo, Oklopnici cara Lazara, Car Lazar, Putir Nemanjića, skulpture iz ciklusa Simfonija, Egzodus ruralni i Egzodus urbani.

Teme iz kojih Basara crpi stvaralačku energiju su besmrtnost kosovskog mita, slava naših vitezova, lepote srpskih manastira poput Pećke patrijaršije, Dečana, Gračanice, Bogorodice Ljeviške,  nekadašnja slavna srednjovekovna Srbija i dinastija Nemanjića. Stradanje srpskog naroda, kao podsticaj za stvaralačku moć, ogleda se u ciklusu (Ne)milosrdni anđeo, koji se odnosi na bombardovanje naše zemlje od strane NATO agresora, 1999. godine.

RTV