BEOGRAD – Četvrti Pozorišni Kustendorf počinje sutra na Mećavniku, gde će publika moći da vidi brojne predstave, a biće dodeljene i nagrade “Zlatni list” za najbolju predstavu, režiju, glumicu i glumca.

Pod sloganom “Društvo spektakla”, festival će pokušati da odgonetne mesto i ulogu pozorišne umetnosti u aktuelnom društvu u kojoj je spektakl u osnovi svega i predstavlja ne samo osnovni element razonode već i samo srce nestvarnosti društva, odnosno vladajući oblik života.

Drugog dana, reditelj i osnivač Pozorišnog Kustendorfa Emir Kusturica moderiraće debatu sa istaknutim umetnicima “Pozorište u društvu spektakla”.

Kusturica kaže da mu je želja da se Mećavnik sve više pretvara u kulturnu instituciju.

“Utoliko je ideja da svako godišnje doba ima jedan svoj festival zapravo ispunjenje sna o svrsi tog prostora, slično Andrićgradu. Namera ove kuće ili ovaj entuzijazam upućen je na stvaranje, ojačavanje krvne slike sveta koliko je to moguće, bez ogromnih ambicija, jer svet se menja velikim udarima i velikim promenama. A ovo je tihi rad barem na tim brdima koja su do juče bili nedođija, a sad odjednom dolaze najveći umetnici sveta.” rekao je Kusturica.

Tanjug