Vanredna kontrola ribarskog područja “Gornje Podunavlje”

SOMBOR – Ribočuvarska služba javnog preduzeća “Vojvodinašume” organizovala je vanrednu kontrolu ribarskog područja “Gornje Podunavlje”, jer su ujedinjeni ribolovci Srbije apelovali na veliki izlov soma na Dunavu kod Bogojeva i Apatina.

Upecati ribu nije samo veština ribolovaca, već zavisi i od toga ima li u vodi na kojoj se peca ribe. A ribe je sve manje kažu pecaroši u Bačkom Monoštoru. Bez obzira što je njihovo selo okruženo vodama i što je deo ribolovačkih terena u Specijalnom rezervatu Gornje Podunavlje. Da li je som ugrožena vrsta ili ne mišljenja pecaroša su podeljena, ali se pecaroši slažu da su problem sonari.

“Sonar ga otkrije, naročito u ovo jesenje vreme kao i prošle jeseni i ove je počelo. Snimi ga sa sonarom i moderno pecanje džigovanje. To je masakr somova”, kazao je Stipan Forgić, nekadašnji profesionalni ribar.

“Trebalo je da se radi od proleća. Sistematski da se obilazi svako područje, da se menjaju ritmovi kontrole. Da bude sistem iznenađenja, a ne oni kada dođu svi to već znaju ranije i skolone se. Ostanemo samo mi koji imamo dozvole”, izjavio je Željko Vukelić, predsednik USR “Šaran” Bački Monoštor.

RTV (Zlata Vasiljević)

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *