Vojna saradnja Rusije i Kine – poruka Americi

BEOGRAD – Kina i Rusija, svaka iz svojih razloga, zainteresovane su za jačanja svake, pa i vojno-tehničke saradnje, a obe zemlje time šalju i važnu poruku Sjedinjenim Državama, kažu ruski eksperti povodom izjave ruskog predsednika Vladimira Putina da Moskva pomaže Pekingu da napravi sistem upozorenja na raketni napad, piše Sputnjik.

Gostujući na Međunarodnom klubu Valdaj, Putin je ocenio da će sistem kakav zasad imaju samo Rusija i SAD značajno povećati odbrambenu sposobnost Kine.

Ovo je prva zvanična potvrda saradnje Rusije i Kine u oblasti sistema strateške odbrane. Vojni ekspert Boris Rožin objašnjava da ima dosta faktora koji utiču na intenziviranje vojno-tehničke saradnje dve zemlje.

„Kina je zainteresovana da dobije pojedine tipove naoružanja i za pristup tehnologijama u kojima je zasad još značajno iza Rusije. To se tiče i naoružanja iz oblasti visokih tehnologija. Za Kinu je ta saradnja veoma korisna jer joj omogućava da smanji zaostajanje i za Rusijom, i za Sjedinjenim Državama“, kaže Rožin za Sputnjik.

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *