Subotičanka Marijana Gligović, multimedijalna umetnica, završila je Visoku školu likovnih i primenjenih umetnosti, a darovitost svakodnevno pokazuje u jezgru Novog Sada, prodajući nakit u Zmaj Jovinoj ulici. I to ne običan nakit, nego onaj napravljen od biljaka.

 Kako to od biljaka?

Podloge su mi kore od drveta, a onda dodajem pistaće, grančice, koštice masline, koštice urme, bobice, koje oslikavam, tehnikom akvarel osenčim. Ovo je sve nakit od prirode! Mislim da je to vrlo važno napomenuti jer je zaista vreme da se vratimo prirodi i koristimo sve benefite koje nam ona pruža.

Ovom tehnikom se ističete, jer je jedini i radite.

Materijal bi se odbacio kao ostatak od prirode. A ja odbačene materijale volim da upotrebim u ove kreativne svrhe. Mahune su prekrasnog oblika, apsolutno sve nalazim u prirodi dok šetam.

Koliko vremena je neophodno za nastanak ovako divnih aksesoara?

Nikad ne radim pojedinačno, najviše vremena mi oduzima iscrtavanje, da ne računam proces sušenja različitih slojeva, jer je minijatura u pitanju; prvo radim svetlu liniju pa iscrtavam tamniju kako bi se dobio 3D efekat.

Koliko će nam trajati ovakav nakit?

Večno.

Sami osmišljavate ili osluškujete želje kupaca?

Sve sama. Mada, vremenom sam napravila dizajn takav da je između onoga što se dopada ženama ili zapazim da im odlično stoji.

Šta sve imate u ponudi?

Tu su broševi, narukvice, prstenje, minđuše i ogrlice.

Koliko su Novosađanke zainteresovane uopšte za ovakav vid kreativnosti?

Izuzetno! I ne samo Novosađanke. Moram da se pohvalim da Japanke, kojih je sve više u poseti našem gradu, još s početka Zmaj Jovine trče ka mom štandu, oduševljene. U Evropi se ručni rad mnogo više ceni nego ovde, pa mi Evropljanke često zamere kako sam povoljna.  

autor: Nikea Vučetić