BEOGRAD -Svi volimo početak zime koja nas dočeka brojnim porodičnim okupljanjima i slavljem. Tradicionalna i ukusna jela su neizostavan deo praznika, pa često znamo da preteramo kada je uživanje u hrani i piću u pitanju. Nisu ni kilogrami uvek najveći problem, već količina šećera, masne hrane i alkohola koju unosimo tokom dužeg perioda, koji mogu izazvati osećaj iscrpljenosti i samim tim doprineti povećanju stresa za organizam. Usled nedostatka vremena, i oni koji su bili fizički aktivni, počinju polako da preskaču svoje termine i tako ulazimo u jedan začarani krug koji potraje i do proleća. To ne znači da treba propustiti sva ta druženja sa prijateljima i rodbinom, ali treba naći balans. Najbolje je da se poslužimo sa praktičnim metodama kako bismo ostali u dobroj formi. 

Budite umereni, obavezno se hidrirajte, ali ne zaboravite i magnezijum koji je veoma važan za stvaranje energije

Da bismo se lakše oporavili nakon slavlja treba obratiti pažnju na svakodnevnu konzumaciju vode, a naročito korisna može biti ona koja je prirodno bogata magnezijumom. Odgovarajuća hidratacija će doprineti održavanju normalnih fizičkih funkcija, a magnezijum će doprineti stvaranju energije. Na ovaj način smanjujemo mogućnost da nas osećaj umora i iscrpljenosti savlada.

Na dnevnom nivou potrebno je popiti 6-8 čaša vode kako bismo ostali hidrirani. Kada tome pridodamo konzumaciju alkohola, sa kojim se često pretera tokom slavlja, ta brojka se značajno povećava, ali to najčešće zanemarujemo. Ono što mnogi ne znaju, je da alkohol dodatno doprinosi izlučivanju vode ali i magnezijuma, zbog čega se javljaju simptomi poput mamurluka, glavobolje i slabijih fizičkih i psihičkih sposobnosti. Zato je bitno da se u periodu češće konzumacije alkohola adekvatno hidrirate jer vaše telo tada gubi veću količinu vode usled diuretskog delovanja alkohola.  

Ne bi slave bile tako dobre da nije poslastica, sa kojim se najčešće pretera, a organizam mora to sve da preradi. Primetili ste da vam tada telo traži više vode, ali postoji još jedna bitna stavka. Magnezijum je ključni mineral koji učestvuje u stotinama biohemijskih reakcija u organizmu među kojima je metabolizam šećera i masti. I ne samo to, neophodan je i za normalno funkcionisanje nervnog i mišićnog sistema, uključujući i srce. Zato je u tom periodu izuzetno praktičan izbor voda koja sadrži magnezijum u obliku koji organizam može lako da iskoristi.   

Kako biste uživali u hrani i slavlju i proveli najsvečaniji deo godine sa što manje umora i iscrpljenosti, potrudite se da budete umereniji ali i okupite oko sebe prave saveznike, kao što je voda bogata magnezijumom. Mg Mivela u 1l vode sadrži preporučenu dnevnu dozu magnezijuma. 

Na jednostavan način pomozite organizmu da se oporavi i održi energiju tokom ovog slavskog maratona. Živeli!