Kina pokrenula najveću 5G mrežu na svetu, račun 18$ mesečno

PEKING – Kina je danas zvanično pustila u rad najveću 5G mrežu na svetu, a telekomunikacioni operateri u toj zemlji nude klijentima 5G usluge po početnoj ceni od 18 dolara mesečno. Peta generacija interneta za mobilne telefone (5G) obezbeđuje mnogo veće brzine preuzimanja i prenosa podataka, veću pokrivenost i stabilnije veze, prenosi RT.

Tri kineska operatera – Čajna mobajl, Čajna telekom i Čajna junikom – ponudili su 5G pakete po početnoj ceni od 128 juana (18 dolara) za 30 GB podataka mesečno, što kineskim korisnicima interneta omogućava pristup ultra-brzoj usluzi mobilnog interneta.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da bi ta cena ipak mogla biti previsoka za podsticanje šireg prihvatanja nove mreže, prenosi CNBC. Pomenuti operateri su lansiranje 5G mreže prvobitno planirali za narednu godinu, ali su ipak ubrzali svoje planove. Komercijalne 5G usluge sada su dostupne u 50 gradova, uključujući Peking, Šangaj, Guangdžou i Šenžen, javlja CNN pozivajući se na kinesku novinsku agenciju Sinhua.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *