Kinezi već počeli da razvijaju 6G mrežu

 
PEKING – Dok je još neizvesno kada će 5G mreža biti dostupna širom sveta, Peking je već najavio planove za razvoj 6G tehnologije u nadi da će učvrstiti svoju nadmoć u bežičnim vezama u svetu.

Kinesko ministarstvo nauke i tehnologije postavilo je dva tima za razvoj 6G mreže. Prva grupa povezuje nekoliko vladinih agencija, dok druga objedinjuje više od 30 stručnjaka sa raznih univerziteta, istraživačkih centara i korporacija.

Govoreći na prvom sastanku povodom razvoja 6G mreže, potpredsednik vlade Vang Si primetio je da trenutno globalno znanje ostaje u “istraživačkoj fazi”, te da tačan put do 6G mreže još nije jasan, preneli su sinoć svetski mediji.

Međutim, Peking je odlučan u pobedi u trci za dominacijom u bežičnoj tehnologiji i planira da predstavi detaljan plan razvoja 6G mreže.

Kineske kompanije bile su u intenzivnoj konkurenciji sa svojim američkim i južnokorejskim rivalima prilikom razvijanja 5G mreže koja će omogućiti brži internet i naprednije pametne telefone. Prošle sedmice čak tri državno podržana operatera počela su da nude kineskim potrošačima “superbrze” 5G usluge, prenosi portal Klix.ba.

Tanjug

 

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *