NOVI SAD – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se večeras na otvaranju izložbe “Ranije je sve bilo drugačije. Scene iz svakodnevnog života u NDR-u i za vreme velikih društvenih promena”, koja je postavljena u Kulturnoj stanici “Svilara” povodom obeležavanja 30 godina od pada Berlinskog zida. Postavku čine 33 dela istaknutih nemačkih fotografa Haralda Hausvalda (Harald Hauswald) i Morisa Vajsa (Maurice Weiss), koji su zabeležili scene iz svakodnevice Istočne Nemačke osamdesetih godina prošlog veka i trenutke pada Berlinskog zida 9. novembra 1989. godine.

Mirović je istakao da će ova izložba osvežiti sećanje na jedan od najvažnijih događaja u modernoj istoriji, na rušenje Berlinskog zida, kao i na rušenje zidova koji su nastali nakon 9. novembra 1989. godine. On je naglasio da su nemački i srpski narod znali da izvuku pouke iz događaja koji su obeležili 20. vek.

“Večeras kada budemo gledali prizore i lica onih koji su učestvovali u rušenju Zida, istovremeno i onih koji su nam ukazivali na novu arhitekturu Evrope, na njene principe solidarnosti, zajedništva, međusobnog integrisanja, zapitaćemo se kakva su naša iskustva i da li smo izvukli pouke iz naših grešaka, i kuda stremimo u godinama koje su pred nama”, kazao je Mirović.

RTV