PARIZ – Pariz, grad svetlosti, umetnosti i mode, ove jeseni je u znaku dve izuzetne izložbe – u Velikoj palati predstavljena su dela Anrija de Tuluza Lotreka, slikara Monmartra, sjaja i bede pariskog društva i noćnog života na prelazu u 20. vek, dok je Luvr domaćin velike izložbe povodom 500 godina od smrti renesansnog majstora Leonarda Da Vinčija.

Više od 200 slika, crteža i litografija Tuluz-Lotreka, predstavnika francuske dekadencije koji je savremenicima, ali i generacijama posle njega, slikom otvorio vrata raskalašnog Pariza i zabeležio noćni, razvratni život Monmartra i Mulen Ruža, biće izloženo u pariskoj Velikoj Palati do 27. januara sledeće godine.

Izložba nudi putovanje kroz karijeru pariskog umetnika, od prvih crteža objavljenih u štampi krajem 1880. godine do najpoznatijih radova, uključujući i revolucionarni poster koji je 1891. godine dizajnirao za Mulen Ruž, čiji je, inače, bio stalni posetilac.

Njegove slike, crteži, ali i posteri koje je radio za najpoznatiji svetski kabare bespoštedno su otkrivali sjaj i bedu pariskog društva, uz satiru i grotesku, budeći tugu, oduševljenje ili žestoko neodobravanje.

Tanjug